Logg inn:
SISTE DISKUSJONER
SE FLERE DISKUSJONER
Sfo I Media
ALLE SFO-NYHETER
SFO-barna blir magrere
Vel, vi har ikke gjennomført veiing av barn i SFO, og bra er det. Men 3500 åtteåringer er blitt veid, og veldig mange av dem går i SFO. Siden 2010 er vekten gått ned i denne gruppen barn.
siste artikler (65)
Vel, vi har ikke gjennomført veiing av barn i SFO, og bra er det. Men 3500 åtteåringer er blitt veid, og veldig mange av dem går i SFO. Siden 2010 er vekten gått ned i denne gruppen barn.
Noen enkler forberedelser før turen, så er denne retten klar i løpet av 20 minutter
Her er utstyr som kan være nyttig å ha når en skal lage mat ute. Vi henter ideer fra en barnehage.
En samling av Skotterudløkka barnehages beste oppskrfter for matlaging ute
11.04.2012
Borge i verden
Nei, dette er ingen trykkfeil - Norge er også i verden. Men nå gjelder det Borge SFO fra Fredrikstad, med sitt tydelige barnesyn og tilrettelegging for bruk av kropp og sjel. Vi tillater oss å være litt stolte over at ”hele” verden kikker på en norsk SFO og blir imponert.
Å samles rundt bålet med god mat er motivasjon for ukas tur
18.10.2010
Nordlyset
Hva er nordlyset egentlig, og når kan vi få øye på det? Bra tema i SFO som kan lede til vakre bilder og annen spennende formingsaktivitet.
Endelig er sommeren over og høsten kommet. Da kan vi lage bål, grille ostingser og lukte som skikkelige skogtroll.
Nettverket! for SFO har et klart oppdrag. Vi skal bidra til kvalitet i SFO/AKS gjennom å løfte opp god og strålende praksis i SFO-Norge.
26.05.2010
Tur og tur
Åpne for barns herlige evne til å se ting vi voksne aldri er i nærheten av.
21.05.2010
Vårkonsert
Denne vårkonserten kan konkurrera med europeisk songkappleik. Og ingen krev inngangspengar til ei stripynta fotballarena.
12.03.2010
Pizzaovn i SFO
Borge SFO i Fredrikstad viser vei. De har for lengst flyttet utendørs hele året og baker selvsagt pizza uten strøm…
På Søyland SFO har vi vært ekstremt mye ute i år. Og pga litt dårlig plass innendørs, laget vi oss en utebase i skogen ikke langt fra skolen.
I Oslo er det innført Aktivitetsskole som erstatning for SFO. Dette har noen konsekvenser, bl a for planlegging av vinterferien…
I høst hadde jeg gleden av å få møte Sissel Grimen, SFO-leder ved Paradis skole i Bergen.
På vinteren og tidlig på våren, trenger småfuglene å spise mat som er rik på energi, for å holde på varmen. Ulike arter trenger ulik type føde. Her følger noen oppskrifter:
Høsten er en herlig årstid. Her er inspirasjon og formingsglede...
En spennende og litt skummet høstaktivitet. Enkel og veldig morsom, både for voksne og barn. Du trenger et mørkt sted som ikke er ”forurenset” av kunstig lys. Storby-SFOene får kanskje litt trøbbel her…
23.09.2009
Bladbanking
På høsten er løvet på trærne forlokkende vakre! Vi vil gjerne ta dem med inn og spare de på en eller annen måte. Dette er en morsom aktivitet som de aller fleste barn liker.
I et helhetlig økosystem kan man se fotosyntesen, vannets kretsløp og mye mer. Hele systemet kan klare seg i årevis med bare solenergi hvis man ikke åpner boksens lokk. Alt du trenger er et lite landskap i en tett boks. Det må jo være noe for nysgjerrige SFO-barn?
Tenk en helt egen - og ikke minst gratis golfbane på SFO! Ja det er fullstendig mulig, bare se på denne idéen.
Borge SFO i Fredrikstad er SFO-Norges store forbilde når det gjelder livet utenfor fjertfylte, trange innebaser. Med primus propell, Jan Kåre Fjeld (rimer gjør det jammen også), og hans stab av strålende barneveiledere, skjer det stadig spennende saker og ting utendørs.
20.03.2009
Bruk panna
Vinteren slipper taket og vi trekker enda oftere ut av fjertfylte innebaser. Da gjelder det å bruke hue – eller panna, som anbefalingen er i denne artikkelen. Og det dreier seg ikke om å smelle panna i veggen i ren frustrasjon over et eller annet…
Vi får kortere og kortere tid til rådighet, og må anstrenge oss litt for å kunne gjennomførte planlagte aktiviteter som setter barn mer i bevegelse. Resultatet kan lett bli en mer passiv SFO-tilværelse der barn ikke får brukt kroppen sin nok. Her er noen forslag til turer som kan motvirke dette, turer som barn rett og slett elsker. Og som stadig lokker barn til å bevege seg mer.
Fjoråret suksess med prosjekt om verdensrommet ga mersmak. Vi spurte foreldrene om råd til et emne som kunne fenge også guttene. Jentene henger seg på uansett, de er altetende. Det ble DINOSAURER.
I Vikevåg SFO i Rennesøy i Rogaland har vi hatt en strålende uke. Fredag var gutta på tur og jaktet på padder. Det endte ikke helt som planlagt…
Når høstferien kommer til vakre Kolbotn er det klart for fem utedager. Dette ser både barn og voksne frem til i mange uker i forveien. Bildene de har sendt oss gir oss et inntrykk av hvordan barna har opplevd dagene.
Blåbær-tur med barnehagen er en sikker vinner. Kombinasjon av tur i skog og mark, plukking og spising av gode, og ikke minst sunne bær er uslåelig
I flere svenske SFO’er har de satset på en bestemt type olabiler. Og hver vår er det race med vinterbygde doninger. Stemningen er helt enorm og vi tenker; finnes det noe som er mer sfosk enn å legge til rette for at barna bygger sine egne olabiler i fritiden?
Sommeren er en fin tid for å ta en tur i skogen. Hvorfor ikke ta med en wokpanne og litt grønnsaker.
De fleste setter jo pris på å komme ut i naturen og få gode opplevelser. Men selv om dette er et mål blir det lett det samme innholdet hver gang på utfluktene. Våre barn synes alltid det er gøy å fiske krabber i strandkanten, men det er jo straks litt mer spennende å trekke garn eller være på rådyrjakt i skogen.
Barna går litt lei av turopplegget til de voksne og utbryter; - Å nei, er det turdag i morgen! Jeg håper ikke dette skjer hos deg. Men her er likevel en liten ide til variasjon i turprogrammet.
Det å bruke naturen er god SFO-praksis. Både store og små blir litt ekstra glade når de får litt plass til å røre seg. Her er noen gode tips for turen.
Det enkle er ofte det beste, gjerne frå naturens eige spisskammers!
Været er strålende, ikke en sky på himmelen og vi voksne stortrives ute. Selvsagt mener vi at også barna bør nyte det deilige ute-været.
I Trollstua SFO tar barna spikkelappen før de svinger kniven.
Sandslottet skolefritidsordning har en paddedam ca 1 km fra basen. Der er det et yrende liv om våren.
Her er et lite tips til en mer fruktbar hverdag; frukt på pinne. Man deler frukten i passelige biter og trer bitene på et grillspidd!
16.04.2007
Plantefarging
Det er fascinerende å koke suppe av noe man plukker ute i naturen, og få farge på ullgarn av det.
Mange SFOer sliter med plassmangel og mange SFOer satser mer og mer på utebaserte tiltak for å veie opp for plassmangel, men også for å ha mer fokus på uteaktiviteter i SFO
Kniv er et viktig redskap, og barn bør derfor lære å håndtere dette på best mulig måte.
Ved Føynland skole på fagre Nøtterøy i Vestfold har de skjønt kodene på vei mot kultur for læring.. Klokken 08.30 hver morgen bærer det avsted for hele småskolefolket – det vil si en diger bøling barn og ditto voksne, SFO-ansatte som lærere
Hva med å bruke de mørke høstmorgenene til en spennende og litt annerledes høstaktivitet. Mørket i seg selv kan gi nye utfordringer og moro.
Her får du et forslag til en konkret aktivitet med fokus på fugler i nærmiljøet. Aktiviteten handler om kunnskap om fugler, å bli kjent med fugler, å hjelpe fuglene gjennom vinteren samt forståelse for naturen generelt.
13.09.2006
Høst i skogen
Tur i skogen er et kjent høsfenomen i SFOer landet rundt. På høstturene kan det være greit med litt faktainformasjon om hva som skjer i skogen på denne årstiden.
Høst er fin tid for å ta en tur i skogen. Hvorfor ikke ta med en wokpanne og litt grønnsaker?
Lei av å alltid grille pølser på bålet? Her får du noen gode forslag til andre alternativer + noen generelle råd om bålbrenning.
Vi har lett for å planlegge naturopplevelser for barn i form av nokså lange turer i skog, mark, fjell og fjære. Men de aller største og mest dramatiske møtene med naturen kan du sørge for inne på skolens område.
Det er på tide å nyte sommeren og da flytter vi aktivitetene ut. Denne formingsaktiviteten fungerer minst like godt utendørs som innendørs.
12.06.2006
Ekstra smårom
Trenger dere mer plass? Dette er forslag til en sommerlig aktivitet som faktisk også kan forbedre "romsituasjonen."
Å lage natursti er en aktivitet som gir både glede og lærdom samtidig som man benytter naturen. Vi viser deg hvordan du kan lage den sammen med barna.
03.05.2006
Vår i skogen
Våren har kommet og det er klart for turer i skog og mark. På tur med barna kan det være nyttig med litt bakgrunnskunnskap om ting som skjer i naturen om våren.
01.05.2006
Uteleker 1
Et knippe uteleker av forskjellig variant.
01.05.2006
Uteleker 2
Flere uteleker av ulik variant
01.05.2006
Uteleker 3
Enda flere uteleker
Her kommer en lett bearbeiding av fjellvett reglene tilrettelagt for SFO´s vær og føreforhold.
Å dyrke grønnsaker i SFO er en morsom og lærerik aktivitet. Vi forteller deg hvordan du kan gå fram.
Lyst å lage en egen kjøkkenhage i SFO? Vi forteller deg hvordan det kan gjøres.
Denne fiskefellen er kjempeenkel å lage. Og kanskje effektiv...? Morsomt uansett.
27.03.2006
Litt om bål
Litt informasjon om hvordan man kan lage bål, når det er lov og andre gode tips er nyttig for de som satser på friluftsliv - eller uansett.
22.03.2006
Skru og mekk
Alle barn elsker å skru og mekke på ting, det begynner de med ganske tidlig. Og når de blir større er det mer interessant å se resultater.
Ikke alltid like enkelt å få med barna ut på tur? Hva med noen gode tips for å gjøre turen litt mer annerledes - og dermed mer populær?
22.03.2006
Hyttebygging
Å få bygge sin helt egen hytte - eller i det hele tatt å få bygge noe akkurat som de vil. Ingen tvil om at det er noe barn elsker...
16.03.2006
Ute av basen
Mange SFOer sliter med plass. Hva med å gjøre som på Nesoddtangen; flytt SFOen bort og gjerne ut noen dager i uka. Glimrende idé.
15.03.2006
Grønt flagg
Her får du se et eksempel på hvordan man har kombinert samarbeid med skolen og målrettet jobbing med natur og miljø på en flott måte.