Logg inn:
SISTE DISKUSJONER
SE FLERE DISKUSJONER
DVD 1. Rom for lek & læring
Fra en spennende SFO der lokalene virkelig blir tatt i bruk

Filmen koster kr 200 for medlemmer kr 300 for andre
(+ m.v.a. og port/pakking)
Filmen bestiller du på: terje@sfonett.no


Rom for lek og læring er en film fylt med konkrete idéer til alle som jobber med barn. En film om hvordan du kan tilrettelegge og skape et vakkert miljø som både inspirerer barn til god lek, og ikke minst til utholdenhet, til å holde på leken over tid. Filmen gir deg et innblikk i en SFO (Møllergata skole i Oslo) der de har fokuset på nettopp dette, der rolleleken har en sentral plass i utvikling av barns språk og sosiale ferdigheter.

Du får praktiske organiseringsråd og innblikk i kloke tanker om hvordan løsningene er blitt til. Bli med på en tur i biblioteket eller Barbiehuset, en tur i husmannsstuen eller ettroms leiligheten i Rodeløkka-stil, ta en tur på kaféen med dyktige kelnere eller våg deg inn i eventyrskapet eller Ringenes Herre-skapet. Se på alle de små detaljene som for eksempel lekebordet for lego og annet med egen rydde-automat.

DVD 2. 1317 Skøvven
Fra en SFO som tar’n helt ut i dobbel forstand

Filmen koster kr 200 for medlemmer kr 300 for andre
(+ m.v.a. og port/pakking)
Filmen bestiller du på: terje@sfonett.noSammen med Gunnar Bjerketvedt i Karivold film og Jan-Kåre Fjeld i Borge SFO gir vi deg nå sjansen til å ta et ekstra tak for å løfte kvaliteten i SFO/AKS. 40 minutter spekket med klokskap om barn og SFO, med liv og leven og fart og glede i filmen 1317 SKØVVEN. Her er det så mye du lett kan nyttiggjøre deg i din SFO-hverdag, at du knapt kan sitte stille til filmen er over.

Borge SFO i Fredrikstad viser vei. Takk og pris. De har for lengst flyttet utendørs hele året og baker selvsagt pizza uten strøm…
Jan-Kåre Fjeld er en SFO-leder med tydelig profil. Han står bak opplegget med utebasen i Borge SFO og sier; - SFO er et sted hvor i overkant mye stillesitting enkelt kan og bør gjøres noe med!
Spørsmålet går videre til deg som leser om pizzaovnen til Borge SFO (se artikkelen Pizzaovn i SFO på sfonett.no).

- Er det mulig å gjøre noen justeringer i hverdagen i din SFO som medfører mer fart på barnekroppene du har ansvaret for?
Og jeg tenker;

- Vil mer organisert lekselesing kombinert med lengre skoledag (og kanskje mer voksenstyrte aktiviteter i SFO/AKS) oppfylle de nasjonale målene om mer fysisk aktivitet for barn?

Svaret blir vel omtrent;

- Kan vel ikke være helt trygg på det, nei!

I Borge SFO har de bygget utebase og har ganske ambisiøse mål for barns oppvekst. Men det går fint an å oppnå mye med enkle tiltak. De fleste skolene i Norge har noe som likner natur i nærheten. Legg merke til Jan-Kåres kloke ord;

 - Alle beveger seg i utgangspunktet mer fordi vi må gå 300 meter hver vei til utebasen. Det blir cirka 1500 barneskritt, med andre ord allerede en tiendedel av anbefalt antall barneskritt per dag. Og alle klarer å gå. Skogen vår er full av ”flernivåattraksjoner” som ulike ”klatrestativer”, tauverk i trærne, husker – og trær – alt av ulik høyde, størrelse og vanskelighetsgrad. Dessuten: det nesten slette og rimelig ujevne terrenget gir den enkelte mulighet til å velge akkurat den utfordringen han/hun trenger for å utvikle sin bevegelseskompetanse det neste, akkurat passe skrittet – bokstavelig talt! Man ”skal gjerne et sted” i skogen, man må bevege seg - og man kan velge alternative ruter…

Skogen inviterer til gjemsel, til dramatiske gjenskapninger av Ringenes Herre, vi lager enkle ”konkurranser” som skogslalåm, bakkeløp og turmarsjer med spennende oppgaver, vi spiller fotball på skogfotballbanen (alle er gode i skogfotball) og på ”fjellet”, vi hopper tau og strikk og kaster ball. Barnas iboende nysgjerrighet etter å prøve hva de andre gjør, ”presser” dem til å prøve selv – på deres nivå. For veldig mye ser morsomt ut!

Henrik W. Holthe om filmen 1317 SKØVVEN
Filmen starter med en introduksjon om prosjektet med natur SFO. Allerede her møter man en engasjert SFO leder som man merker brenner for å få flere barn ut i skogen.
Videre får man et innblikk i hvordan SFO leiren er bygd opp med forskjellige områder som egen skog-fotballbane, hovedlavvo, kjøkken og toalett. Det kommer også mange bilder av glade barn i forskjellige aktiviteter. Tankene mine til uttallige turer til forskjellige lekeland som jeg har vært med min egen SFO, og jeg ser at ved Borge skole har de laget sitt eget lekeland som overgår alt annet jeg har vært borti. Jeg sitter igjen med en kraftfull tanke om at sånn vil jeg også ha det!
Filmen viser også hvordan SFO-leder og barneveiledere gjør læring og fysisk aktivitet attraktiv ved å lage seljefløyter, se på fugler i selvlagde fuglekasser, arrangere flåtekonkurranser osv. Og det er imponerende å se hvordan Borge SFO faktisk dekker alle målene i rammeplanen for Aktivitetsskolen (AKS) vi har her i Oslo mye bedre ved å være ute i skogen, enn jeg noen gang vil klare ved å ha en tradisjonell SFO.
Videre viser filmen hvordan barna ved Borge SFO dyrker sine egne grønnsaker og tilbereder de lekreste retter som laks, finnbiff, kyllinggryte osv. Og jeg må ta meg selv i å tenke flere ganger at dette får jeg aldri til med min SFO. Men etter å ha sett filmen sitter jeg igjen med et inntrykk av at; Jo, så lenge man har motiverte ansatte, kan man få til noe lignende som Borge SFO har gjort.
Alt i alt er filmen veldig inspirerende og jeg får lyst til å se etter muligheter for å få til noe lignende ved min egen Aktivitetsskole. Jeg anbefaler alle andre SFO-ledere til å ta seg tid til å se filmen og få noen ideer som kan overføres til egen SFO/AKS.

 

 

Kvalitet på boks
2 strålende DVD’er som gir deg hjelpen du trenger
Nå kan du skaffe deg to SFO-filmer for prisen av to filmer – eller inspirert av oppslagene i matbutikkene; ta to og betal for to.
1317 SKØVVEN         medlemspris kr 200.-
Rom for lek & læring medlemspris kr 200.-
Kjøper du begge;         medlemspris kr 400.-
I tillegg kommer mva og pakking/porto
Filmen 1317 SKØVVEN - 40 minutter happening fra den utrolig utebasen til Borge SFO. Her hagler det med inspirasjon og gode ideer, og det er bare å gå i gang med utvikling i egen SFO
Filmen Rom for lek & læring - 46 minutter fra fantastiske Møllergata SFO, der du får se hvordan man kan innrede og utnytte baserom på en måte som appellerer til både barn og voksne. Få med deg ryddeautomaten for legoklosser og mye annen moro.
Filmene bestiller du på: terje@sfonett.no